Το περιοδικό μας

Το ΔΣ της ΠΕΝΕΛΦΑ στην τακτική του συνεδρίαση της 22ης Μαΐου 2013, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση επιστημονικού ηλεκτρονικού περιοδικού με το όνομα «Ύσπληξ» και υπότιτλο «Επιστημονικό Περιοδικό Φυσικής Αγωγής», με σκοπό να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας  και  της λειτουργίας της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Το περιοδικό εκδίδεται μέχρι δύο φορές το χρόνο, ενώ προβλέπονται και έκτακτα τεύχη με ειδική θεματολογία-αφιερώματα. Είναι ανοικτό και απευθύνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, με δημοσιεύσεις άρθρων, επισκοπήσεις ερευνητικών εργασιών και αποτύπωση καλών πρακτικών.

H Ύσπληξ
Φαίνεται ότι στην αρχαιότητα οι πρόωρες εκκινήσεις των δρομέων στους αγώνες δρόμου ταχύτητας ήταν συχνές και προκαλούσαν προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή του αθλήματος. Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι παράγγειλαν στους μηχανικούς να βρουν μια λύση. Έτσι γεννήθηκε η ύσπληξ, o μηχανισμός αφέσεως στα στάδια.

95-3


Παναθηναϊκός αμφορέας του δεύτερου μισού του 4ου αι., ο οποίος στην πίσω πλευρά του φέρει μια παράσταση αφέσεως τριών οπλιτοδρόμων. Τρεις δρομείς που κρατούν ασπίδα και φορούν κράνος είναι έτοιμοι για την εκκίνηση αγώνα δρόμου. Οι δρομείς αποδίδονται στην παράσταση κατά μέτωπο και η ύσπληξ διακρίνεται καθαρά.

JoomSpirit

Web Design: Φώτης Θυμωδέας - Ασημίνα Κριμπένη